WhatsApp :  0533 523 16 43            Pzt - Cmt 09:00 - 20:00
 drozlemgultekin@yahoo.com

ANOMALİ TARAMASI

Fetal anomali taraması riski olmayan bir gebelikte, gelişmekte olan bebeğin tüm organ ve oluşumlarının, doğumsal kusurlar (anomali) açısından değerlendirildiği ultrason incelemesidir. 

Fetal anomali taramasında bebeğin fiziksel gelişiminde sorun olup olmadığına da bakılır. 

Bu ultrason incelemesine fetal anomali taraması, ikinci trimester ultrasonografi taraması, ayrıntılı fetal inceleme, detaylı fetal anatomik inceleme gibi değişik isimler de verilmektedir. 

Halk arasında ise renkli ultrason, 3 boyutlu ultrason gibi yanlış bir isimlendirmeleri de vardır. 

Fetal anomali taraması hamileliğin hangi döneminde, ne zaman yapılır ? 

Ultrason ile fetal anomali taraması genelikle 18-22. hamilelik haftaları arasında yapılabilir. Ancak bu değerlendirme kliniğimizde de olduğu gibi tecrübeli ellerde hamilelikte 16. haftadan itibaren yapılabilmektedir. Bu fetal ultrason incelemesinin olabildiğince erken yapılmasının avantajı, bebekte olası bir sakatlık (anomali) saptanması durumunda tedavi için veya gebeliğin sonlandırılması gereken durumlar için çok geç kalınmamış olunmasıdır. 

Ancak çok erken veya geç yapıldığı dönemlerde bazı organların değerlendirilmesi yeterli olamaz. Yeterli değerlendirmenin yapılamadığı durumlarda bazen 3-4 hafta sonra gebenin tekrar değerlendirilmesi gerekebilmektedir 

Fetal anomali taraması kimlere yapılır ? 
Bebeğinin bu yönden incelenmesini isteyen her gebeye yapılabilir. Birçok ülkede fetal anomali taraması rutin olarak her hamile kadına yapılmaktadır. 

Fetal anomali taramasında bir sorun saptanırsa ne yapmak gerekir? 
Fetal anomali taramasında problem saptanması durumunda gebe anne bu konuda uzmanlaşmış bir Perinatoloğa (Riskli gebelik uzmanına) refere edilmelidir. Perinatoloğun yapacağı ileri düzey ultrasonografi (Ayrıntılı ultrason - Detaylı ultrason) konsultasyonu ile bebekteki olası durum ve riskler aile ile birlikte değerlendirilip, en uygun teşhis ve tedavi yöntemlerine karar verilir. 

Fetal anomali taraması ile ileri düzey ultrasonografi (ayrıntılı ultrason, detaylı ultrason) arasında ne fark vardır ? 
Fetal anomali taraması, riski olmayan normal bir gebelikte, bebekte fiziksel olarak normalden sapma (sakatlık) olup olmadığına yönelik yapılan bir ultrason muayenesidir. 

Fetal anomali taramasında bebekte şüphelenilen bir durum ortaya çıktığı zaman, bu şüphelenilen durumu aydınlatmaya yönelik olarak perinatolog (riskli gebelik uzmanı) tarafından yapılan ultrason muayenesi ise İleri düzey ultrasonografidir  

İleri düzey ultrasonografi (Ayrıntılı ultrason - Detaylı ultrason) risk taşıyan bir gebeliğe ait bebeğin veya fetal anomali taramasında şüpheli görünen bir bebeğin, bebekteki olası durumun kesin teşhis ve tedavisine yönelik olarak Perinatolog (riskli gebelik uzmanı) tarafından yapılan ultrasonografik değerlendirmedir. 

İyi bir ileri düzey ultrasonografi (ayrıntılı ultrason, detaylı ultrason) nasıl yapılmalıdır ? 
Teknik özellikleri üstün olan bir ultrason cihazının kullanılması yanı sıra, asıl önemli olan ultrasondaki görüntüyü değerlendirip, sonucu yorumlayabilecek, bu konuda uzmanlaşmış tecrübeli bir Perinatoloğun (riskli gebelik uzmanının)olmasıdır. Ayrıntılı ultrasonun bu konuda özel eğitim almış ve uzmanlaşmış kişiler (perinatologlar) tarafından yapılması idealdir. Aksi takdirde çıkan sonuçların yetersiz yorumu, bulgulardan daha vahim sonuçlara yol açabilecektir.