WhatsApp :  0533 523 16 43            Pzt - Cmt 09:00 - 20:00
 drozlemgultekin@yahoo.com

DÜŞÜK TEDAVİSİ

Düşük  fetusun (cenin) henüz rahim dışında yaşama şansı yokken dışarı atılmasıdır. Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde (12 haftalık) görülen düşüklerden, erken düşük diye söz edilir. Sık rastlanan bir olaydır ve tüm gebeliklerin %20-25 inde görülmekte erken gebelik haftalarında yaklaşık %40 düşükle sonuçlanmaktadır. Erken düşüklerin çoğu gebeliğin başlangıç döneminde, daha kadında gebelik kuşkusunun bile olmadığı bir dönemde meydana geldiklerinden beklenmedik derecede şiddetli ve kramplı bir menstrüel ağrı sanılıp, çoğu zaman fark edilmemektedirler.

Erken düşükler genellikle fetüsün kromozom yapısındaki bir anormalliğe veya başka genetik anormalliklere, annenin yeterli miktarda gebelik hormonlarının üretilmemesine veya annenin bebeğe karşı bir bağışıklık tepkisi göstermesine bağlanır. Radyasyon ve ilaçlar gibi çevresel etmenler, embriyonun rahime iyi yerleşememesi, bazı enfeksiyon hastalıkları da sebep oluşturabilir.

Belirti ve Bulgular:
Çoğu zaman, karnın alt kısmının ortasında ağrı ve kramplarla birlikte kanama görülür. Bazen kanama olmaksızın 24 saat veya daha uzun süren şiddetli ve ısrarlı bir ağrı, şiddetli ama ağrısız bir kanama, 3 gün süren ısrarlı leke tarzında hafif bir kanama gibi farklı belirtiler izlenebilir. Düşük başlayınca kanama pıhtılı şekle dönebilir.

Tedavi:
Ultrasonografik inceleme ile bebeğin canlı olduğu saptanır, rahim ağzında genişleme tespit edilmezse, düşüğün gerçekleşmeme olasılığı yüksektir. Bu durumda yatak istirahati önerilmekte,cinsel beraberlik dahil aktivitelerde kısıtlamalar getirilmektedir. Geçmişlerinde düşükleri olan ve çok az gebelik hormonu salgılayan bazı hastalar progesteron uygulanmasında yarar görebilirler.Bazen düşük meydana gelir ama olay tamamlanamaz. Yalnızca fetus atılır , plasenta parçaları uterusta kalır. Kalan parçalar kanama ve ağrı yapabilir.Eğer bir düşük yaptıysanız veya yaptığınızı sanıyorsanız kanama ve ağrı devam ediyorsa hemen doktorunuza haber vermelisiniz. Kanamayı durdurmak ve kalan parçaları temizlemek için tıbbi müdahale gerekli olabilir.

Eğer erken düşük yaptıysanız;
Her ne sebeple olursa olsun büyük ihtimalle fetus, doğal ayıklanma yoluyla belki de yaşamını sürdüremeyeceği ya da fazlasıyla kusurlu olduğu için dışarı atılmıştır. Fetus kaybı anne adayı için erken evrede dahi bile olsa travmatik bir süreçtir. Duygularınızı eşiniz, dostlarınız ve hekiminizle paylaşmak size destek olacaktır. Belki de en iyi tedavi, kendinizi iyi hissettiğinizde yeniden gebe kalmaktır. Ama bunu yapmadan önce muhtemel düşük nedenlerini doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin. Yineleyen düşükler (üçten fazla olursa) çoğu zaman annede hormon yetmezliğine ya da annenin bağışıklık sisteminin fetusu reddetmesine bağlanır. Nadiren, yineleyen düşükler genetik etmenlere bağlı olabilir. Bu da gebelik öncesi hem anne hem de babaya yapılacak kromozom testleriyle ortaya çıkarılabilir.Bekleme döneminde hekiminizin önereceği doğum kontrol yöntemini kullanın. Bu bekleme devresinden gebelik için en uygun şartları oluşturmak için yararlanın. Genel sağlık kontrolünüzü yaptırın, varsa kötü alışkanlıklarınızı (sigara) bırakın, dengeli ve düzenli beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Düşük yapmanız anne olma konusundaki umudunuzu ve hevesinizi kırmasın. Çünkü bir kez düşük yapan kadınların çoğunluğu (%80-90) bir başka gebeliğin beklenen doğum tarihine kadar sürdürmeyi başarırlar.