KISIRLIK TEDAVİSİ
Kısırlık, günümüzde tedavi edilebilen bir durumdur. Gelişen teknoloji ve yardımcı üreme yöntemlerinin ilerletilmesi sayesinde kısırlık sorunlarının %80’i tedavi edilebilmektedir. Ancak bunun için ilk olarak yapılması gereken kısırlık sebeplerini araştırmak ve tahlilleri yapmaktır. Kısırlığın tedavisinde en önemli nokta, doğru yöntemlerle tedavi sürecini belirlemektir.
Kısırlık sorunlarının %45’i erkek kaynaklı iken, diğer %45’i kadın kaynaklıdır. Kısırlık sorunu olan anne ve baba adaylarının yaklaşık olarak ’unda herhangi bir sebep tespit edilemez. Bu durum açıklanamayan kısırlık olarak ifade edilir.
Kısırlık tedavilerinde anne adayının yaşı, kısırlık süresi, yumurtalık rezervleri, spermlerin sayı, morfoloji ve şekil açısından özellikleri değerlendirilir ve buna göre bir tedavi planı yapılır.
Yumurtlama tedavisi nedir?
Kısırlık için yapılan araştırmalarda herhangi bir sorun tespit edilemez ise yani açıklanamayan kısırlık sorunu söz konusu ise ya da anne adayında yumurtlama ile ilgili bir düzensizlik tespit edildiyse uygulanan tedavi yöntemidir.
Kısırlık tedavisi için en yaygın olarak kullanılan yöntem, yumurtlama tedavisidir. Yumurtlama tedavisinde hedeflenen, kadının her ay düzenli bir şekilde yumurtlamasını sağlamak ve belirli zamanlarda cinsel ilişkide bulunmasıdır. Bu şekilde gebelik oluşturulmaya çalışılır.
Yumurtlama tedavisinde oral olarak kullanılan ilaçlar ve cilt altına uygulanan enjeksiyonlar kullanılır. Kullanan haplar; klomen tablet, serophene tablet, gonaphone olarak sayılabilir. Yumurtlama tedavisi çoğunlukla 3 ya da 6 ay uygulanır. Bu sürenin sonunda ise gebelik sağlanmaz ise, hastanın durumu göz önüne alınarak çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Yumurtlama tedavisi aşılama yöntemiyle (intrauterin inseminasyon, IUI) beraber uygulanabilir. Ancak tek başına da kullanılabilir. Ancak aşılama yöntemi ile beraber kullanılması gebelik şansını arttıran bir faktördür.
Yumurtlama ve aşılama tedavisine başlanması için anne adayının en az bir tüpünün açık olması gerekmektedir. Şayet tüpler kapalı ise gebeliğin oluşması söz konusu olmaz. İki tüpü kapalı olan hastalara uygulanan tedavi, tüp bebek tedavisidir.
Yumurtlama ve aşılama tedavisi nasıl uygulanır?
Yumurtlama tedavisi; Kadının adetin üçüncü günü başlar. Oral yolla alınan hap ya da iğne tedavileri sayesinde yumurtalıklar uyarılır ve yumurtaların büyümesi sağlanır. Haplar yaklaşık olarak 5 gün boyunca düzenli olarak kullanılır. Cilt altı iğnelerine ise yumurtalar 18 mm oluncaya dek uygulanır.
Bu süreçte anne adayı devamlı olarak merkeze gitmek durumundadır. Ultrason ile yumurtaların tedaviye cevabı sık sık takip ve kontrol edilir.
Yumurta boyutu ortalama 18-20 mm çapına ulaştığında HCH yani çatlatma iğnesi şeklinde tabir edilen bir iğne uygulanır. Bazen de çatlatma iğnesi yapılmadan yumurtanın kendi kendine çatlaması beklenebilir. Çatlatma iğnesinden 36 saat sonra ise aşılama yöntemine geçilir.
Şayet aşılama yöntemi kullanılmayacak yalnızca yumurtlama tedavisi yapılacak ise,çatlatma iğnesi yapıldıktan bir gün sonra çiftin cinsel ilişkide bulunması önerilir.
Hap tedavisinde de yumurta 18-20 mm boyutuna ulaştıktan sonra adayların 1 hafta süresince iki günde bir ilişkide bulunmaları tavsiye edilir.
Ameliyat ile tedavi yöntemleri
Laparoskopi ya da histeroskopi ile uygulanan ameliyat tedavileri kimi zaman kısırlık sorunlarının tedavi edilmesinde yardımcı olabilmektedir. Şayet hastanın çikolata kisti sorunu varsa, rahim içinde septumlar, yapışıklıklar varsa, miyom ya da polip gibi patalojiler söz konusu ise bunların tedavisi için laparoskopi ya da histeroskopi yapılabilir.
Tüp bebek tedavisi (IVF, ICSI)
Tüp bebek tedavisi, kısırlık sorunlarında en yaygın başvurulan ve en başarılı tedavi yöntemidir.Her iki tüpü tıkalı olan kadınlar, şiddetli erkek kısırlıklarında, diğer tedavi yöntemleri ile gebelik sağlayamayan çiftlere uygulanan bir tedavidir. Anne ve baba adayından alınan üreme hücreleri laboratuar ortamında döllendirilir. Oluşan embriyo anne adayının rahmine transfer edilir. Tüp bebek tedavisinde başarı oranları yaklaşık olarak % 60’tır.
Kısırlık tedavisi için bitkisel yöntemler mevcut mu?
Kısırlığa yol açan faktörlerin ayrıntılı bir şekilde araştırılması ve tespit edilmesi gerekir. Tedavi ise bu aşamadan sonra başlar. Çiftlerin bitkisel yöntemlerle kısırlık sorununu çözmesi ya da çocuk sahibi olabilmesi söz konusu değildir. Bu sebeple çiftler çareyi; şifalı bitkilerde, bitki kürlerinde, bitkisel ilaçlarda, yedikleri besinlerde aramamalıdır. Fayda için yapılan bu durum, bazen çeşitli ciddi sorunlara yol açabilir. Bitkisel tedavi ile kısırlık sorununu çözmek, söz konusu değildir. Bu gibi bilgilerin herhangi bir bilimsel karşılığı yoktur.